Betekenis Jumelagebank beter onder de aandacht.

Betekenis Jumelagebank in Schelfhorstpark beter onder de aandacht.

mozaiekbankALMELO- Zoals bekend heeft het Preston Comité een mozaïekbank in het Schelfhorstpark geplaatst. De bank is gemaakt door beeldende kunstenaars uit de contactstad Preston (GB) en Almelo. Deze activiteit is voortgekomen uit de goede relatie tussen beide steden.

De burgercomités uit beide steden hebben in het verleden een groot aantal projecten uitgevoerd zowel in Almelo als in de partnerstad Preston GB.
Om de betekenis van de bank in het Schelfhorstpark te verduidelijken wordt een informatietegel geplaatst in de verharding onder de bank. Deze tegel is geschonken door Hagens Natuursteenbedrijf.

In 2018 bestaat de jumelage tussen beide steden 70 jaar. Het Preston Comité wil daar bijzondere aandacht aan schenken en is bezig om in september van dat jaar een “jumelage weekend” te organiseren. Het ligt in de bedoeling de Almelose bevolking daarbij te betrekken.

 

 

 

 

Bank wéér beschadigd

Grote schade aan kunstmozaïekbank Schelfhorstpark. 

ALMELO – Zoals bekend is er, op initiatief van het Preston Comité Almelo, een kunstmozaïekbank geplaatst in het Schelfhorstpark . De bank is gemaakt door kunstenaars uit de partnerstad Preston , Engeland, en Almelo. Voor de tweede keer is de bank door vandalen ernstig beschadigd. Heel veel mozaïek steentjes zijn kapot geslagen en zelfs uit de bank weggehaald.  Dit is de tweede keer dat het Preston Comité  met deze schade wordt opgezadeld. Dit keer is het vroegtijdig gemeld door een bezoekster van het park.

“We snappen niet dat dit nu weer is dscf2154gebeurd. Laat ze hun eigen spullen kapot maken. Je blijft met je handen van andermans eigendommen af”, aldus Meta Meijer voorzitter van het Preston Comité Almelo.”We zullen opnieuw aangifte van vernieling doen”, hopelijk wordt er dan regelmatiger gecontroleerd”.

De schade dscf2155zal opnieuw gerepareerd worden. “We zullen kunstenaar Ger Bonsink, één van de makers en ontwerpers,  vragen dit weer te doen. Ook willen we proberen het geheel hufterproof te maken. Dat zal niet meevallen, denk ik”, aldus Meta Meijer.” Ik denk dat de kosten boven de € 2000,– uitkomen. We weten nog niet hoe we dat moeten betalen.”

 

dscf2153

In Memoriam Mrs. Ruth Archer

The Preston Twinning Committee Almelo was very sad to hear that Mrs. Ruth Archer had passed away.

Ruth ArcherWe have known her as an appreciated member of the Preston Twinning Partnership in our Twintown in Lancashire England.
She represented Recklinghausen in Germany, but was also very interested in matters concerning the other twintowns.

In Almelo she was always present, at least for the last 25 years, when we celebrated our jubilees or very important exchanges.

Ruth, we thank you very much for all you havedone for this very long time and we hope that you may rest in peace.

Bij elkaar in de keuken kijken

 

Bij elkaar in de keuken kijken

Zeker nu het zo rommelt in onze wereld, is het goed om elkaar vast te houden, vindt Meta Meijer.

meta

Voorzitter Meta Meijer van het Almelose Preston Comité. “Contacten leggen, dat is ons doel.”

foto Lenneke Lingmont

ALMELO

Een delegatie van het Almelose Preston Comité bracht onlangs een bezoekje aan de Engelse partnerstad Preston om een brief van de burgemeester te overhandigen en om werkprotocollen te formuleren. Maar wat doen ze verder? Voorzitter Meta Meijer geeft antwoord.

Onlangs hebben jullie een bezoek gebracht aan partnerstad Preston. Wat is het resultaat?

Meta Meijer: “We hebben contact gelegd met een school, Fulwood College. De bedoeling is een uitwisseling te bewerkstelligen met de afdeling drama van het Erasmus. En Heracles Almelo heeft in mei een walking football-toernooi. Wij hebben de eerste contacten gelegd met een club net buiten Preston, die met een team deel gaat nemen aan het toernooi.”

Geen snoepreisje, dus..

Meijer: “Nee, een snoepreisje is het absoluut niet. Integendeel. We zijn nu vier dagen weg geweest. Je bent een dag kwijt voor de heenreis en een dag voor de terugreis. Tussendoor zijn we alleen maar in overleg geweest. Was het maar een snoepreisje, want de omgeving daar is prachtig. Onze rol tussen de partnersteden is een bemiddelende. Contacten leggen, dat is ons doel. En dat hebben we gedaan.”

Wat vloeit voort uit die contacten?

Meijer: “Uitwisselingen van scholen en het creëren van stageplaatsen in Preston. Maar ook: rugbyclub Big Bulls dat tegen rugbyclub Grasshoppers uit Preston speelt, koks van Preston Palace die in Preston kennis vergaren en kunstenaars uit Preston en Almelo die gezamenlijk een bank van mozaïek maken voor het Schelfhorstpark. In elkaars keuken kijken, daar komt het op neer. En we willen nu met zwemvereniging de Veene om tafel. Zij schijnen een gehandicaptengroep te hebben, net als in Preston. Die willen we ook met elkaar in contact brengen.”

Desondanks twijfelde de gemeenteraad om nog een subsidie te verstrekken.

Meijer: “We hebben een poosje af moeten wachten of de gemeenteraad de jumelage nog ondersteunt. Dat is gelukkig opgelost. Alle drie de comités, Iserlohn, Denizli en Preston, hebben groen licht gekregen. Het is een tijdje koeltjes geweest wat betreft het contact met de gemeenteraad, maar ik ben nu heel tevreden. We mogen voortbestaan en verantwoorden ons achteraf. De jaarlijkse subsidie bedraagt 10.000 euro. Dat bedrag verdelen we z’n drieën. Irene ten Seldam, tegenwoordig wethouder, zei ooit als raadslid: ‘Gelijke monniken, gelijke kappen.’ Met die woorden hebben we de discussie in de gemeenteraad gewonnen. Men wilde Preston en Iserlohn afschaffen. Daar hebben we ons met succes tegen verzet.”

Wat krijgt de gemeente ervoor terug?

Meijer: “In het verleden is door ons al regelmatig contact tussen ambtenaren bewerkstelligd, waarna ze op projectbasis hebben samengewerkt. Wij leggen dan de contacten, verder ligt het bij de gemeente. Onze functie ligt bij burgers, scholen, verenigingen en stichtingen.”

Zorgt zo’n partnerstad ook voor economische meerwaarde voor Almelo?

Meijer: “Dat is moeilijk in te schatten. Urenco heeft daar wel contacten, maar of dat te danken is aan ons comité, is wellicht te veel eer. In kleine lijnen: de Boerderie heeft het idee voor hun winkeltje wel tijdens een bezoek bij boerderijen in Preston en omgeving opgedaan.”

Tot slot: een partnerstad, is dat nog wel van deze tijd?

Meijer: “Absoluut. Zeker nu het zo rommelt in onze wereld, is het goed om elkaar vast te houden en van elkaar te blijven leren. Het is in 1948 bovendien tot stand gekomen naar aanleiding van de oorlog. Op dat moment was Preston een gelijksoortige stad, die leek op Almelo. Er waren veel raakvlakken. Beide steden komen uit de textiel en de problemen waren vergelijkbaar. Nog steeds. Al is het respect in Engeland vele malen groter dan in Nederland. En dus ook in Almelo. Alleen daar al kunnen we van leren.”

Voorbereiding 80 jaar jumelage al in gang gezet.

Kort na de Tweede Wereldoorlog ontstonden vriendschapsbanden tussen West-Europese steden en dorpen met andere plaatsen in Europa, en later zelfs daarbuiten. De achterliggende gedachte was dat door het bij elkaar brengen van de bevolking van Europese gemeenten en het leren kennen van elkaars leefgewoonten een betere verstandhouding zou ontstaan. In 2018 viert Almelo de 80-jarige jumelage met partnerstad Preston. De comités in Almelo en Preston willen een speciaal programma opstellen om dat te vieren

“De voorbereidingen zijn pril, maar het is de bedoeling dat we er de nodige aandacht aan besteden”, aldus comitévoorzitter Meijer.