Historie

historisch overzicht preston

 

2013

–    65 jarig jubileum van de partner steden Preston – Almelo

Dit jubileum zou door beide steden groot gevierd worden, ware het niet dat deze mijlpaal wreed verstoord werd door de Gemeente, met een subsidie-stop voor de Jumelage Comite’s.

2012

    31 augustus – 3 september 2012,” The Preston Guild 2012” De Almelose delegatie bestond uit Loco-burgemeester Jan van Marle en de gemeente secretaris, Gerard de Haan (2pers.) het Preston-Comite (6  pers.) en 2 chef koks van Preston-Palace, die deelnamen  aan het Food Festival Preston Guild. De Guild is een soort Gilde festival waarbij alle Gildes van de stad zich presenteren voorafgegaan door een indrukwekkende processie. De beide chefs van Preston-Palace  gaven een staaltje van hun kunnen weer, waarbij een ieder kon proeven van hun kookkunst. Hierbij gooiden ze hoge ogen.

2011

–    26-28 augustus 2011, In het kader van het project “Sport in Almelo 2011” is door de rugby club Big Bulls een rugby toernooi gehouden met diverse clubs (aantal pers.100)

2010

–   10 april 2010, de rugbyclub Big Bulls vierde zijn 35 jarig jubileum en speelden een wedstrijd tegen hun gasten (25 pers.) de Grass Hoppers. Het preston-Comite  (6 pers.)en het PTP-comite (6 pers.) D.Smith, J.Voges en M. Dignan waren hierbij aanwezig.

–    26  september 2010, brachten (22 leerlingen) van het Pius X College een bezoek aan Preston. Zij waren te gast bij het Preston College en werden ondergebracht in het Scout Camp Waddecar.

2009

–    28 augustus 2009, het voltallige Preston-Comite was aanwezig bij het afscheid van Burgemeester Menno Knip en overhandigde een gepast geschenk.

2008

–    60 jarig jubileum van de partnersteden Preston-Almelo

Het jubileum werd gestart in Preston op 24-28 april 2008. Vanuit Almelo kwamen 5 kunstenaars naar Preston, deze hielden een expositie  van hun werken op gebied van beeldhouwwerk fotobewerking en schilderkunst in de kathedraal de St.John- Minster. In deze kerk werd tevens een dienst gehouden door de Almelose dominee  ds O.Mulder (2 pers.) De Rugby club Big Bulls (25 per.)speelden tegen de Grass Hoppers. Tijdens de aktiviteiten traden in het centrum van Preston dansers en muzikanten op. Het geheel werd opgeluisterd door een wafelbakker uit Almelo (2 pers.) en er was een kraam van de kaasboerderij “De Boderie” (2 pers.) die hun producten zoals kaas en advocaat lieten proeven aan het publiek.

De dames van de Quilters uit Almelo (6 pers.) exposeerden eveneens in de Arts & Crafts expositie in de St.John-Minster. Burgemeester  Menno Knip en wethouders van Almelo waren met (6 pers.) aanwezig bij dit jubileum. Het Preston-Comite was met 6 personen vertegenwoordigd.

Het 60 jarig Jubileum werd afgesloten in Almelo op 20 oktober-02 november 2008

Gasten waren de Mayor of Preston met echtgenote en councils (8 pers.) Verder was het PTP-Comite vertegenwoordigd door (16 pers.) verdere gasten waren ds. Father Fr. Timothy (1 pers.) De festiviteiten werden geopend met een welkomst diner bij Preston-Palace (56 pers.)

Op vrijdag 24 oktober 2008, werd in aanwezigheid van de Britse ambassadeur een lunch gebruikt met genodigden. Diezelfde dag waren er optredens in de burgerzaal van het Stadhuis Almelo door het Erasmus en Preston College, Dansgroep Brookmaten en de Leyland Morris Men, tevens was er een uitreiking van de Green Flag Award aan het Schelfhorstpark door de wethouder Theo Schouten.

‘s Middags was er de opening van de tentoonstelling van de Rembrandschildertjes door Burgemeester Menno Knip. In de avond werd aan alle deelnemers en gastgezinnen een maaltijd aangeboden in een WOK restaurant. (150 pers.)

Op zaterdag 25 oktober 2008 was er op de Koornmarkt  een optreden van de Erasmus dansers en de Brookmaten. Tevens werd in de Haven Passage de trekking van onze loterij gehouden, hoofdprijs een fiets

Op de grote Markt werd een kook demonstratie gehouden (2 pers.) door een Engels caterings bedrijf met een soort snelkookpan REMOSKA, bezoekers konden gratis proeven  van diverse gerechten.

–    Zondag 26 oktober 2008, werd in de Grote kerk te Almelo een bijzondere kerkdienst gehouden  olv  ds. O.Mulder en father Timothy. Na de dienst was er koffie met krentewegge geleverd door het ROC,( 4 meter)

Om 19.00 uur was er een farewell-diner in restaurant “de Molenberg” te Reutum (200 pers.) met oa een optreden van de dansgroep De Brookmaten. Hierbij waren tevens de voorzitters van alle politieke partijen uitgenodigd.

–    Maandag 27 oktober 2008, aankomst van de Longridge Band (50 pers.
–    Donderdag 30 oktober 2008, De Longride Band te gast bij het Pius X College.
–    Vrijdag 31 oktober 2008, Concert in de grote kerk door een Engelse band van het Leger des Heils en de Longride Band, beide bands samen ( 100 pers.) College B&W aanwezig.
–    Zaterdag 1 november 2008, de Longride Band geeft een concert op de Koornmarkt in de grote tent. In de avond brengt de gehele band een bezoek aan Preston-Palace. De gasten en genodigden werden in principe ondergebracht bij gast gezinnen terwijl B&W van Preston en het PTP-Comite werd ondergebracht in een hotel. Van voorgaande programma (jubileum) is een DvD gemaakt en ter beschikking gesteld van alle deelnemers.

2007

–          28 febr.- 1 mrt,  bezochten Maarten Visscher (Fondswerker) en Piet Brouwer (Netwerkstadtrainee) Preston in het kader van een Almeloos onderzoek naar bestaande en nieuwe internationale netwerken. Het “Europe Office” van Preston had Almelo uitgenodigd om de tot dan uitgewisselde projectideeën op ambtelijk niveau te bespreken. Het betrof de volgende objecten :

Binnenstadreconstructie,  Vormgeving en architectuur, Ontwikkeling Binnenstedelijk watergebonden woongebied, Water, Werkgelegenheid, Parken, Stadsranden, Mobiliteit

Beide steden willen in 2007 serieus de mogelijkheden onderzoeken om de besproken thema’s in samenwerking verder uit te werken en leggen in 2007 hun respectievelijke colleges en raden een notitie voor over  het revitaliseren van de stedenband en de mogelijkheden van samenwerking in het kader van Europese fondsen.

–          5-13 mei,  Door de gezamelijke comite’s Denzli,Iserlohn en Preston word er een Kookmanifestatie Almelo 2007 georganiseerd in samenwerking met het ROC (4e jaars, opleiding facilitair leidinggevende, opleiding Toerisme en recreatie en opleiding koken/serveren), het is de bedoeling dat leerling koks uit onze partnersteden aan deze manifestatie deelnemen. Iedere dag staat een keuken van één land centraal, waarnaar de week wordt afgesloten met een “wedstrijd” waar elke partnerstad (land) een vier gangenmenu serveert. (elke ploeg bestaat uit 3 koken, 3 serveren) De organisatie van deze manifestatie wordt geheel in handen gegeven van de leerlingen van bovengenoemde opleidingen van het ROC. Het is de bedoeling deze kookmanifestatie te houden in het nieuwe ROC aan de Parallelweg, achter het station, en deze open te stellen voor het publiek in samenhang met een openhuis van het ROC voor de Almelose bevolking.

2006

–          7-9 februari, heeft Harry Schrotenboer van de afd.Groen van de Gemeente Almelo een werkbezoek gebracht bij de Park-rangers van Preston.

Het Grange-park te Preston heeft als voorbeeld gediend voor het ontstaan van het Goossemaats- park in Almelo.

–          Februari, ontvingen wij het bericht van het overlijden van Dorothy Chaloner zijn was tientallen jaren lid van het Preston Twinning Laisson Comite, en van 1970-2002 Councillor te Preston.Zij was in haar tijd altijd te vinden in de bestuurlijke delagatie van onze Partnerstad. Zij droeg Almelo en de Twinning een warm hart toe. Dorothy werd 84 jaar.

–          14-16 september, vertrokken mevr.Truus Schonewille en mevr.Joke Jansen, voor een oriënterend bezoek aan de Quilt-club in Preston. Zij werden ondergebracht bij gast gezinnen.

–          20-25 september, brachten de Comite-leden,Meta meijer VZ,Sonja Westerhoff secr.,en Ted Haitsma penn. een werkbezoek aan het Preston Twinning Partnership te Preston. Met het gezelschap reisde eveneens mee Tonnie Homan van de Gemeentelijke begraafplaatsen voor een werkbezoek aan zijn collegea Bill Hayhurst, Jim Park,Ken Regan en Eddie Curry van Preston Cemetery.

Het gezelschap werd ontvangen op het stadhuis door de Mayor of Preston. Meta Meijer overhandigde hierbij een brief van Burgemeester Knip. 21/10 had het Comite een vergadering over “Cooking in Europe 2007 “ en het 60 jarige jubileum van de Twinning towns in 2008.

22/10 had het Comitee een vergadering in het Preston College en werden afspraken gemaakt omtrent “Cooking in Europe 2007”

Het programma was door het PTP prima verzorgt en goed getimed.

2005

–          Van 23-25 juni bracht voorzitter Meta Meijer een werkbezoek aan het” Preston Twinning Partnerships” in onze partnerstad.  Hierbij werden de toekomstige jaarlijkse uitwisselingen doorgenomen. Haar bezoek viel samen met het bezoek van een bestuurlijke delegatie van de gem. Almelo welke was vertegenwoordigd door Wethouder Reinier van Broekhoven en gemeente-secretaris Herman Geerdink. Meta had 2 afspraken oa met afd.Groen en de begraafplaats van Preston. Verder heeft Meta informeel gesproken met van Broekhoven en Geerdink over de uitwisselingen in de toekomst.

2004

–          Van 11-14 februari 2004 brengen 2 leraren van het Praktijk Onderwijs ‘t Heetveld, Heetveldsweg 44-46 te Almelo een oriënterend bezoek aan de Sherburnschool te Preston om te komen tot een Internationaal gezamenlijk project. De beide leraren dhr.Huisman en Duchatteau werden ondergebracht bij gastgezinnen.

–          24 april 2004

–          International Cultureel Festival te Almelo, georganiseerd door de 3 jumulage comites Denzli-Iserlohn-Preston.

–          De avond werd geopend door burgemeester Knip. Aanwezig was tevens de Turkse consul. Hierna traden op de Jass-band uit Iserlohn die de stemming er gauw inbracht bij de aanwezigen. Een dansgroep van 60 kinderen van de Muziek School Noord Twente, gevolgd door het optreden van de Turkse dansgroep Zeybek uit Almelo met aansluitend de Turkse dansgroep Pahoy uit Denzli, die na afloop een staande ovatie kregen. Als sluitstuk van de avond traden op het toneel het duo Centain Curtain uit Preston met het toneelstuk “Bells of Freedom”

–          Een zeer geslaagde avond die toch nog 230 personen naar de Burgerzaal trok. (subsidie Cultureel Aktiviteitenfonds Gem.Almelo)

–          29 april, Penningmeester Ted Haitsma werd op het stadhuis door Burgemeester Knip, Lid gemaakt in de Orde van Oranje-Nassau. Ivm zijn 25 jarige penningmeesterschap van het Preston-Comite, 15 jaar bestuurslid IPA-Twente en zijn grote inzet in de verkeersveiligheid

–          Preston International City Festival. Als onderdeel daarvan werd op 12-14 juni 2004 een International Chefs Cooking Demonstrations gehouden waar de beste koks uit de partnersteden Nimens (Fr), Almelo, Recklinghausen (Dld), Prosna (Pl) en Czechie aan meededen. Voor Almelo was vertegenwoordigd Etienne v/d Burg, Chefkok van het 5* hotel, de Koperen Hoogte en Preston Palace. 2 dagen werd er een kookmanifestatie gehouden op The Covered market te Preston.

–          De kok welke Almelo vertegenwoordigde was duidelijk beter ingeschoten in zo’n kookdemonstratie voor het grote publiek dan zijn collega’s uit de andere Partnersteden. Etienne toonde zijn vakmanschap bijzonder charmant en zijn perfecte engels speelde hierin een grote rol. Het Preston-comité was vertegenwoordigd door Meta Meijer (Vz), Sonja  Westerhof en partner (secr) en Ted Haitsma met partner (penn.) Het Comite maakte tevens van de gelegenheid gebruik om van verstandhouding te wisselen met het Preston Twinning Partnerships, welke was vertegenwoordig door Derk Smit (Ch) Richard Gibb (tr.) en Jurgen Voges (secr)(subsidie City Council Preston)

–          7 november, overleed oud Comitélid Peter van de Vosse op een leeftijd van 66 jaar. Peter was tientallen jaren lid van het Prestom-Comite welke mede door zijn inzet in die jaren grote aktiviteit vertoonde. Sonja Westerhof en Ted Haitsma namen namens het Comite afscheid van hem op 11 november 2004.

2003

–          25-29 januari neemt een groep studenten van Scholengemeenschap het Noordik en het ROC Twente Plus olv de leraar Dick Timmerman deel aan de Conferentie Youth into Europe. Dit  op uitnodiging van de City Council Preston , Preston Twinning Liaison Committee en het management company Preston City Centre.   Aan deze conferentie namen ook andere contactsteden van Preston deel oa. Recklinghausen Dld, Nimes Fr. en Polen. (zie programma)

–          Twee studenten van het Noordik, hielden tijdens deze conferentie een lezing over de eenwording van Europa, rascisme en vreemdelingehaat, beide dames hadden zich duidelijk goed bereid wat niet gezegd kon worden van beide grote groepen Duitse en Franse studenten. Verder werd bezocht de Holocaust Memorial Day in de Guildhall. De studenten werden met diverse meetings en site visits bezig gehouden. Op de International Market in de Guildhall was Almelo met drie stands vertegenwoordigd. 1 van de gezamelijke scholen Het Noordik en Roc Twente Plus en 2 van het Preston Comite. Jammer was dat het geheel weinig publiek trok.

–          Tevens was aanwezig een delegatie van de Gemeente Almelo bestaande uit Burgemeester M.Knip en Gemeente secretaris H.Geerdink beiden met echtgenote en mevr G.Wolters van de Afd. PR/Voorlichting.De bestuurlijke delegatie heeft oa met de Town Clerk Jim Car overleg gepleegd aangaande de bestuurlijke uitwisselingen tussen beide partnersteden in de toekomst, nu Preston via het ICE (international City in Europe) zich meer op de Oostbloklanden wil gaan richten.

–          Het Preston-comité welke eveneens was uitgenodigd voor deze conferentie maakte tevens gebruik van de mogelijkheid om hun jaarlijkse overleg met het PTLC te houden.(zie notulen van 26-01-2003 van deze vergadering) Van het Comite waren aanwezig de voorzitter Meta Meijer, de secretaris Gerda Kleinburink en de penningmeester Ted Haitsma met echtgenote. De bestuurlijke delegatie en het Preston-Comite werden ondergebracht in het Holliday Inn Hotel en de studenten van de partnersteden in het Derby Court Hotel. Beiden hotels liggen in het centrum van Preston en op loopafstand van de diverse lokaties waar de conferentie werd gehouden.

–          20-24 mei 2003 brachten 3 leden van de Park Rangers, Eddy Curry, John Robinson en Audry Nelson een work visit aan de collegea van de Afdeling Groenvoorziening van de Gemeente Almelo. Bij de afsluiting van het bezoek werd in plaats van het reguliere subsidiebedrag voor een dergelijk bezoek door de voorzitter Meta meijer een “Gingo Biloba” boom geschonken met een plaquette waarin gegraveerd stond dat voornoemde boom een donatie was van het Preston Comite Almelo aan het Grange Park te Preston.

–          1 juli 2003, vond er een bestuurswisseling plaats. Mw.G.Kleinburink gaf ivm haar drukke werkzaamheden in andere comite’s,  na 25 jaar, het secretariaat over aan Mw. Sonja Westerhoff.

–          24 juli 2003 Op verzoek van STAP & VVV werd door de Lancashire Students Concert band, 85 personen, een optreden verzorgt voor het Theaterhotel te Almelo ter opluistering van de fietsvierdaagse. Het Preston-comite was vertegenwoordigd door de dames Sonja Westerhof en Gerda Kleinburink en dhr.Jan Nijhof.

–          24 november 2003 werd het Preston-Comite, voor het eerst ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Enschede onder nr: 08120094. Hierbij werd een officiële status gegeven aan het comite met als doelstelling, het verstrekken van Gemeentelijke subsidies mbt burgelijke uitwisselingen met de partnerstad Preston GB. In 1948 werd door beide partnersteden een convenant gesloten mbt deze uitwisselingen 

2002

–          18/01/2002 brengen drie leden van het PTLC een werkbezoek aan Almelo oa. De voorzitter Mr.Derek Smith, Mrs Majorie Barnes en Bernard Hayes.

–          19/01/2002 wordt er een workshop gehouden in het Theater Hotel te Almelo. Door middel van uitnodigingen, ook in verschillende weekbladen wordt een ieder uitgenodigd die belangstelling heeft voor uitwisselingen. Men wordt in de gelegenheid gesteld om contacten te leggen en vragen te stellen aan het PTLC over twinning mogelijkheden, nu en in de toekomst. Tijdens deze workshop kwamen vertegenwoordigers van diverse groepen oa dansgroepen, damesvoetbal, zaalvoetbal, scholen en gemeente afdelingen om inlichtingen vragen omtrent de mogelijkheden van uitwisseling.

–          Diezelfde dag hielden het PTLC en het PC een overleg vergadering omtrent de uitwisselingen van het komende jaar.

–          Diezelfde avond neemt de voorzitter Peter van Heteren afscheid van het Preston-Comite. Hij en zijn vrouw worden in het zonnetje gezet en door middel van een cadeau-cheque en bloemen geeft het comité zijn waardering voor zijn jaren lange inzet.

–          21 t/m 25-06 brengen de heren Harrie Schroteboer, Arie Hartgers en Jaje Dikken van de Afd. Stadswerk, Groenvoorziening van de Gemeente Almelo een werkbezoek aan hun collega’s in Preston. Deze uitwisseling levert een project op welke men gaat toepassen bij de renovatie van het Goosemaat-plantsoen in Almelo. Zij werden ondergebracht bij collegae-gastgezinnen.

2001     

–          12/05-18/05/01, 45 leerlingen van Pius X College uit de 4H en 5V klassen brengen een 5 daags bezoek aan Preston o.l.v. muziek docent Victor Pirenne. Zij werden ondergebracht in het scoutcamp Waddacar en gebruikten dit als uitvalbasis voor excursies in de omgeving.

–          22/06– 26/06 brengen 20 ledenvan het klarinet ensemble CALAMUS van de Muziekschool Noord-Twente olv dhr.Hans Buld en Johan Bijen een bezoek aan Highschool Ashton-Ribble te Preston. Het bezoek bestaat uit een ontvangst door de burgemeester van Preston en diverse muzikale optredens waaronder een optreden voor dove kinderen. De deelnemers werden ondergebracht in het universiteitsgebouw.

–          Het ROC Twente-Plus College sluit een convenant met het Preston College waarin de mogelijkheid wordt geschapen leerlingen van beide scholen gemeenschappen stage te laten lopen bij elkaar.

–          08/08  brengen … ambtenaren van Preston een tegenbezoek aan Almelo in het kader van een zaalvoetbaltoernooi. De competitie werd gespeeld in het Sportpark en de sporthal Rembrandtlaan. De gasten werden ondergebracht in het Overheempark ’n Kaps te Tubbergen.

2000

–          20/01-23/01 Het zaalvoetbalteam van de gemeente Almelo bezoekt Preston. Zij spelen een vriendschappelijke weds­tijd met collega’s van de Town Hall. Zij verbleven in het Post House Hotel.

–          20/01-23/01 Twee leden resp. voorzitter Peter van Heteren en Jan Nijhof, van het Preston comité gaan naar Preston voor het zgn. werkoverleg met leden van the Preston Twinning Liaison Committee / Almelo sub-Twinning Committee.

–          17/03-19/03 Twee leden van Scouting Almelo gaan naar Preston om het 70-jarig Jubileum van de 1st Broughton Scoutgroup met hen te vieren.

–          Mei Leerlingen van PIUS X College brengen hun werkweek in Preston en omgeving door. Zij verblijven in Waddecar Scout Camp.

–          02/07-09/07 PY2K Vijftig leerlingen en hun begeleiders nemen in Preston deel aan the Preston Youth 2000 Festi­val.

De delegatie bestaat uit leerlingen/docenten van:

Het Noordik (chr. scholengemeenschap voor (i)vbo, mavo, havo, atheneum en gymnasium), ROC Oost-Neder­land en ROC Twente Plus/Gravenvoor­de.

Marieke ten Vaarwerk, journaliste bij de Twentsche Courant Tubantia bezoekt met de Almelose leerlingen het PY2K Festival/Conferentie.

–          06/07-09/07 Almelose delegatie bezoekt Preston en neemt deel aan enkele PY2K-activiteiten.

De delegatie bestaat uit:

Wethouder R.J.M.vanBroekhoven (welzijn, sociale zaken, volksgezondheid, integratiebeleid), mevrouw G. Wolters, afd. Voorlichting Externe Zaken, Linda Biemans en Renie Heerbaart (beiden van de Stichting Netwerk/Jeugdbeleid), drie bestuursleden van het Preston comité (Peter van Heteren, Ted Haitsma (met echtgenote Jos) en Gerda Kleinburink beiden IPA-leden Twente).

De leden van het Preston comité verblijven bij hun twin­ningvrien­den in Preston, de overigen in het Post House Hotel.

–          Afdeling Voorlichting neemt deel aan de zgn. Europese Markt op de Flagmarket te Preston. De leden van het Preston comité alsmede leden van de Almelo sub-Twinning Committee en the Preston Twinning Liaison Committee bemannen de Almelose Marktkraam en delen de Almelose producten (Bolletje beschuit met boter en hagelslag, belegde Besc­huit, Kruiden Bitter en Kaas) aan de bezoe­kers uit (Prestonians en deelnemers aan het PY2K: Frank­rijk, Oe­kraï­ne, Polen, Duitsland en Amerika). Alle deelnemers van het PY2K werden ondergebracht in de universiteit van Preston .

–          05/08-12/08 Scouting Almelo neemt met 6 personen deel aan the “Red Rose 2000” Scouting Camp te Preston.

1999

–          18/01-22/01 Als vervolg op contacten gemaakt met leden van de Preston delegatie van 1998, bezoeken twee stafle­den van ROC Twente Plus (Van Rhijn   Colle­ge) Preston College, om aldaar stageplaatsen voor Almelose leerlingen voor te bereiden.

–           15/05-22/05 Vijfenveertig leerlingen van PIUS X College en enkele docenten(s) gaan op werkweek naar Preston. Zij verblijven op Waddecar Scout Camp en verkennen Preston en omgeving.

–           24/07-04/08 Preston Scouts (the 1st Broughton Scouting Group) bezoeken    de Almelose Scouts. (tegenbezoek van 1998)

–          05/12-11/12 Docente………..? Nederlands van het ROC Twente Plus (Van Rhijn College) bezoekt Preston College (en de Town Hall)

1998

–          13/02-21/02 Leerlingen en enkele docenten bezoeken Pres­ton. Zij overnachten in Waddecar Scout Camp. Zij zijn op 16/2 en 17/2 te gast in Cardinal Newman College en geven daar twee voorstellingen van de Theaterproductie ‘For the Sake of EXAMPLE’. Ook leden van the Preston Twinning Liaison Committee bezochten de voorstelling.

–          24/03-29/03 Een Almelose delegatie bezoekt Preston om aldaar de officiële opening van de viering van het Gouden Jumelage Jubileum Almelo-Preston bij te wonen.

De bestuurlijke delegatie bestaat uit:

De burgemeester van Almelo, de heer M. Knip, de gemeentesecretaris (M. Snijder) en de wethou­ders Pingen en Kuiper (allen met echtgenote). Mevrouw G. Wolters, afdeling Voorlichting/Externe Zaken en ondersteunend lid van het Preston comité was tevens aanwezig.

De bestuurlijke delegatie werd aangevuld met leden/verte­genwoordigers van: het Preston comité, I.P.A. Twente, Scouting Almelo, de Almelose Vrouwenraad, directie Bibliotheek Alme­lo, de Chr. Basisschool ‘De Telgenborch’, ROC Oost-Nederland (Twents mbo College) en St. Canisius­school (Kath. Scholengemeenschap voor vbo, mavo, havo en vwo).

–          05/06-09/06 Klarinetten-ensemble van de Muziekschool Noord-Twente bezoekt Preston. Optredens zijn georgani­seerd door the Ashton on Ribble High School Muziekband. De Almelose musici verbleven in Waddecar Scout Camp.

–          15/07-25/07 Scouting Almelo bezoekt Preston en viert met the 1st Broughton Scoutgroup op Waddecar Scout Camp het Gouden Jumelage Jubileum Almelo-Preston.

–          Oktober Preston Orpheus Choir bezoekt Almelo en is te gast bij leden van het Almelo’s Man­nenkoor. Zij geven een concert in het kerkgebouw op de schelfhorst en leveren een bij­drage aan de viering van het 50-jarig Jumelage Jubileum­ feestprogramma, op 31 oktober in de burgerzaal. Zij verbleven bij gastgezinnen.

–          30/10-04/11 Een grote delegatie uit Preston bezoekt Almelo om deel te nemen aan de afsluiting van de viering van het 50-jarig Jumelage Jubileum.

De bestuurlijke delegatie bestaat uit:

The Mayor of Preston, Counc.Mrs. Rose Kinsella, de twee Mayoresses, de Town Clerk, Mr. J.E. Carr (met echtgenote), the Mayor’s Attendance, the Mayor’s Secretary (Marjorie Barnes), alsmede enkele leden van de Council of Preston.

De bestuurlijke delegatie is aangevuld met leden/verte­genwoordigers van:

The Preston Twinning Liaison Committee, I.P.A. Lan­cashire, Preston Scouts, the Preston Women Guild, Preston College (Rod Hill, Vice-Principal), koren, vier kerken en overige burgers van Preston.

1997

–          21/02-23/02 Werkbezoek 2 leden van het Preston Comité aan Preston. In het overleg met the Preston Twinning Liaison Committee komt, met name aan de orde de invul­ling/viering van het jumelagejubileumjaar in 1998.

–          Mei De directeur van de Chr. Basisschool ‘De Telgenborch’ bezoekt St. Gregory’s Primary School, ter voorbereiding van het bezoek van enkele leerlingen en een onderwijzer van ‘De Telgenborch’ aan Preston in 1998.

–          02/05-05/05 Twaalf leden van the Amounderness Ladies Folk Dancers uit Preston zijn te gast bij de leden van de Folkloristische Dansgroep NS te Almelo en werden ondergebracht bij gastgezinnen.

–          15/06-17-06 Lancashire Oecumenical Officer bezoekt op­nieuw Almelo en houdt -in het kader van het Interkerke­lijk Overleg ‘Samen op Weg’-project een info-avond in de Exodus Kapel.

–          28/08-31/08 Bestuurlijke delegatie uit Preston alsmede leden van the Preston Twinning Liaison Committee (tot­aal 7 personen waaronder 1 lid van IPA-Lancashire) bezoeken Almelo i.v.m. afscheidsreceptie burgemees­ter H.J. van Roekel. De delegatie houdt op zaterdag, 30 augustus in het Thea­terho­tel “spreekuur” voor allen die meer over contacten met Preston willen weten. Velen hebben van deze gelegen­heid gebruik ge­maakt.

1996

–          09/04-13/04 The Elizabethan Singers (16 leden) uit Pres­ton zijn te gast bij het Almelo’s Overdagkoor. Beide koren geven een gezamenlijk concert in de burgerzaal van het stadhuis en The Elizabethan Singers geven tevens een concert in De Bleekkerk te Almelo.

–          03/05-06/05 De Folkloristische Dansgroep NS (24) bezoeken Preston, op uitnodiging van the Amounderness Ladies Folk Dancers. Zij verbleven in het Theater Hotel.

–          11/06-13/06 Lancashire Oecumenical Officer bezoekt be­zoekt Almelo en heeft een ontmoeting met leden van het Inter­kerkelijk Overleg in het kader van het “Samen op Weg’-project.

–          20/09-21/09 Fietsduo uit Preston bezoekt Almelo. In het kader van een liefdadigheidsproject hebben zij per fiets alle contactsteden van Preston bezocht. Het geld van sponsors komt ten goede van de Ver­eniging van Jeugdige Ver­keers­slacht­offers met Hersenlet­sel.

1995

–          03/10-08/10 Delegatie (8 personen) van the Pres­ton Twin­ning Liaison Commit­tee komt op werkbezoek in Alme­lo.

–          7–12 Het Preston Comité presenteert zich met een stand in de burgerzaal tijdens de Internationale Vrijwil­ligersdag, ‘grensverleggend    vrijwilligerswerk’.

1994    

–          Het Preston Comité krijgt een eigen Logo. De heer F.M. Bakker, voormalig lid van het comité, heeft het ontwerp gemaakt. De heer Bakker zegt hierover: Uitgangspunt is het naar elkaar toegaan, maar wel op een wat opvallende manier. Dat ik daarvoor twee verbaasd kijkende vogels met bagage heb getekend is daarvan een logisch gevolg”.

–          6/08-15/08 Scouting Nederland, District Almelo neemt met 44 personen deel aan het ‘Red Rose ’94’ Interna­tional Cam­p te Preston.

–          04/11-09/11 Werkbezoek vertegenwoordigers Preston  Comité aan Preston en deelname aan vergadering van the Preston Twinning Liaison Committee.

–          03/10-08/10 IPA Lancashire neemt met 8 leden deel aan de viering van het 25-jarig I.P.A.Twente-jubileum en werden ondergebracht bij gastgezinnen. Deze politiemensen namen tevens deel aan het landelijke IPA-congres in het Preston-Palace te Almelo, brachten een bezoek aan Bolletje en namen in het IPA-huis Twente met leden van IPARC-transmitters via zenders contact op met het thuisfront.

1993

–          24/06-27/06 Op uitnodiging van de burgemeester van Almelo en het Preston-comité bezoekt een kleine be­stuurlijke delegatie uit Preston Almelo. Dit bezoek heeft tot doel de contacten met beide steden te continueren en de samen­werking te verbe­teren. In de gezamen­lijke vergade­ring, waarbij burgemeester K. Hudson van Preston, alsmede burgemees­ter H.J. van Roekel van Almelo aanwezig zijn, wordt een  JUME­ LAGE PROTO­COL PRESTON-ALMELO opgesteld.

–          27/09-01/10 In het kader van “1993. Het Europees Jaar van de Ouderen” bezoekt een delegatie van Age Con­cern (Pres­ton and South Ribble) -15 personen-, de Stichting Welzijn Ouderen Almelo (SWOA) in Almelo.

–          17/11-23/11 Een delegatie van SWOA (15 personen) neemt deel aan de Internationale Conferentie “European Year of Older People and Solidarity between Generations 1993”.

1992

–          21/03-27/03 Toneelgroep Pius X College bezoekt met 45 personen de Ashton-on-Ribble Highschool te Preston. De  toneel­groep geeft met veel succes een uitvoering van ‘Tit­sing’s Fall in the Mouth of the Dying Day’.

–          23/6-01/07  Een delegatie van 6 personen van het Preston Comite bezoeken

–          Preston ivm Preston GUILD/92. Zij werden ondergebracht bij gastgezinnen

–          23/06-01/07 Op uitnodiging van IPA, District Lancashire te Preston en in verband met Preston GUILD 92, brengt IPA, afde­ling Politie Almelo met 24 personen een bezoek aan Pres­ton. Zij werden ondergebracht bij gastgezinnen.

–          28/08-06/09 Gemeente Almelo, afdeling Voorlichting/Exter­ne Zaken, neemt vanuit een stand deel aan de “Proud Pres­ton Exhi­bition”, een publieksbeurs waaraan bedrijven met zeer uiteen­lopen­de producten deelnemen.

–          28/08-06/09 Een kleine bestuurlijke delegatie uit Almelo neemt deel aan de viering van the Preston Guild­ fees­ten.

1991

–          08/03-11/03 Badmintonclub Shuttle ’81 te Almelo ontvangt 6 leden van Badmintonclub uit Preston.

–          30/05-01/06 Deelname aan Zakenbeurs Almelo ’91 door het Preston-comité d.m.v. een ‘Preston Promotion’-stand.

–          21/07-28/07 Scouting Nederland, district Almelo ontvangt 42 scouts uit Preston.

–          11/10-15/10 Het Jeugdharmonie-orkest en de Big Band van Muziekschool Noord Twente te Almelo (58 personen) bezoe­ken de Ashton on  Ribble Highscho­ol­band te Preston.

1990

–          19/04-23/04 Badmintonclub Shuttle ’81 bezoekt met 23 leden Preston.

–          25/06-02/07 Leerlingen (20) van de afdeling PABO ‘Rosari­um’ Almelo brengen een stagebezoek aan Preston.

–          27/07-06/08 Scouting Almelo gaat met 15 personen op kamp in Pres­ton.

–          03/10-10/10 IPA-Lancashire bezoekt met 21 personen de afdeling IPA-Twente. (20jr. jubileum ) Ook politiemensen uit Mulhouse (Fr), West Berlijn (Dld) en Kreis Steinfurt (Dld) namen deel aan deze jubileumweek welke geopend werd door Commissaris van Bruggen in het IPA-huis. Welke diezelfde week officieel werd geopend. Het programma bestond oa uit bezoek aan de politieschool Lochem, een dagje Amsterdam en een bezoek aan de vliegbasis Twente. Zij werden ondergebracht bij gastgezinnen.

–          20/10-24/10 Leden van het Jeugdharmonie-orkest van de Mu­ziek­school Noord Twente, alsmede PIUS X College ont­vangen leden van de Ashton on Ribble Highschool Concert-/ en Big Band.

1989

–          maart Badmintonclub Shuttle 81′ gaat met 5 leden naar Preston.

–          28/09-04/10 Op uitnodiging van de Stichting Aangepaste Woonvorm Twente, afdeling Almelo, bezoeken 10 lichamelijk gehandicapten Almelo.

1988    

–          11/03-13/03 leden van de Badmintonclub uit Preston zijn te gast bij leden Badmintonclub Shuttle ’81 te Almelo.

–          30/03-06/04 Jongerengroep uit Preston (13 personen)­ is te gast bij jongerengroep van de Almelose Christelijke Harmonie te Almelo.

–          04/06-10/06 Leerlingen van de afdeling PABO ‘Rosarium’ uit Almelo (22) brengen een stagebezoek aan Preston.

–          23/06-27/06 De Almelose Vrouwenraad is met een delegatie van 7 personen te gast bij de Women’s Guild te Preston. Zij werden onergebracht bij gastgezinnen.

–          11/07-17/07 Tien bewoners van de Stichting Aangepaste Woonvorm Twente, afdeling Almelo, bezoeken Preston.

–          16/09-21/09 In verband met het 40-jarig jumelagejubileum Almelo-Preston, bezoekt een delegatie uit Preston, be­staande uit 22 personen, Almelo. (waaronder 4 leden van IPA-Twente)

–          18/10-26/10 In verband met het 40-jarig Jumelagejubileum Almelo-Preston, zijn op uitnodiging van the Preston Twin­ning Liaison Committee 6 leden van het Preston Comité op werkbezoek in Pres­ton.

–          18/10-26/10 IPA Twente, afdeling Almelo brengt met 10 led­en een bezoek aan Preston.

–          21/10-22/10 Bezoek van de Lancashire Constabulary Police Band (40 leden) met o.m. optreden in de Almelose binnen­stad.

1987

–          28/05-06/06 Mede door de grote inzet van hun docente En­gels, mevrouw M. Gitz, die korte stageplekken in Preston voor haar leerlingen wist te verkrijgen, be­zoekt een groep van 16 leer­lingen van de Pedago­gi­sche Academie voor Basisonder­wijs, afdeling PABO ‘Rosarium’ te Almelo, diverse scholen in Preston.

–          11/06-15/06 Op uitnodiging van de Almelose Vrouwenraad bezoeken 6 leden van the Preston Women’s Guild Almelo. Zij werden ondergebracht bij gastgezinnen.

–          0/06-07/07 de directeur en een verpleegkundige van de Stichting Aangepaste Woonvorm Twente in Almelo, alsmede een ambtenaar van de Dienst SWOW, afde­ling zorgbe­leid   bezoeken Preston met als doel, het voorbereiden van uitwisse­lingen tussen lichamelijk gehandicapten uit beide contactste­den.

–          10/07-17/07 Jongerengroep (8 leden van de Almelose Chris­telijke Harmonie) is te gast bij leden van the Pres­ton Youth Orches­tra. Tijdens dit bezoek hebben de Almelose jongeren namens de bewoners van het Castel­loflat bloemen aangeboden aan de bewoners van het Almelo House te Pres­ton.

–          18/09-23/09 Bezoekt een bestuurlijke delegatie uit Almelo (25 personen) Preston. (waaronder 2 leden van IPA-Twente)

1986

–          01/04-05/04 The Preston Orpheus Choir bezoekt met 41 leden het Almelo’s Mannenkoor. Beide koren geven een gezamen­lijk concert in Almelo’s Burgerzaal op vrij­dag­avond, 4 april.

1985

–          28/07-09/08 Op uitnodiging van de Scoutinggroep ‘de Tuban­ten’ nemen 42 leden van de 1e Broughton Scout Group Preston deel aan de viering van het 60-jarig jubileum van de Tubanten te Almelo.

–          02/10-08/10 IPA Lancashire Poli­ce bezoekt met een groep van 28 leden Almelo. (IPA-Twente) zij werden bij gastgezinnen ondergebracht.

1984

–          10 februari In het kader van Preston Promotion houdt het Preston Comité een Twinning Evening in het Cultureel Centrum ‘De Hagen’ te Almelo. De avond wordt opgeluisterd door dansgroepen, Engelse Bobby en kraampjes met Engelse waren en een verloting. Deze avond werd een groot succes.

–          05/05-10/05 Bestuurlijke delegatie uit Preston van 11 personen (waaronder 2 leden van IPA-Lancashire) bezoekt Almelo.

–          29/08-31/08 Een jeugdvoetbalelftal uit Preston bezoekt Al­melo. Op 30 augustus voetballen zij tegen V.J.V. De jongeren overnachten in het clubhuis van scouting-groep Egbertus

–          01/10-04/10 Op uitnodiging van the Ramblers’ Association Mid Lancashire Area, bezoekt de Almelose Wandelvereniging ‘Ons Genoegen’ met 40 leden Preston.

–          05/10-12/10 IPA-groep, Politie-Twente bestaande uit 24 personen, bezoekt Preston i.v.m. het 15-jarig jubileum IPA-Lanca­shire. Zij werden ondergebracht bij gastgezinnen

1983

–          06/04-10/04 Op uitnodiging van de Labour Party te Pres­ton, bezoekt een delegatie van 7 personen van de Partij van de Arbeid, afdeling Almelo, Preston.

–          06/04-10/04 De voorzitter en een lid van het Preston-Comité zijn op werkbezoek in Preston. In het werkbezoek is tevens opgenomen een vergadering met de leden van de Sub Twin­ning Exchange Committee, alsmede met leden van the Preston Twinning Liaison Committee.

–          15/05-22/05 Een bestuurlijke delegatie uit Almelo, bestaande uit 10 personen, (waaronder 1 lid van IPA-Twente) bezoekt Preston.

–          30/06-08/07 Jongerengroep uit Preston (12) o.l.v. Dis­trict Youth Officer, de heer Peter Johnstone, be­zoekt Almelo.

–          19/07-31/07 Scouting Almelo bezoekt met een groep van 42 leden de 1e Broughton Scout Group te Preston.

–          06/08-13/08 Een groep van 25 gidsen van de Girl Guides Company, District  Lancashire, uit Preston zijn te gast  bij de leden van de J.F. Kennedygroep te Almelo.

1982

–          15/07-22/07 Jongerengroep (8) o.l.v. de heer H.L. Stap­per, bezoekt Preston.

–          20/08-28-08 De Speltak Gidsen van de Stichting Scou­ting J.F. Kennedygroep te Almelo nemen deel aan een scouting-kamp te Preston.

–          24/10-29/10 Een groep van negen personen uit Preston, allen in overheids­dienst, die beroepshalve te maken heb­ben met de problematiek van allochto­nen in Preston, bezoe­ken hun collega’s in Alme­lo.

1981

–          07/05-10/05 Een delegatie van 7 personen uit Preston, als­mede een delegatie uit Iserlohn nemen deel aan de door Almelo georganiseerde ‘Praatdagen Stadsver­nieu­wing’, ge­houden in het stadhuis van Almelo

–          10/07-17/07 Een jongerengroep uit Preston, bestaande uit 12 perso­nen, o.l.v. de District Youth Officer Mr.Peter Johnston­e bezoekt Almelo.

–          05/09-07-09 Leden (5) van the Ramblers’ Association, Mid Lancashire Area te Preston zijn te gast bij de Alme­lose Wandelvereniging ‘Ons Genoegen’. Zij werden ondergebracht bij gastgezinnen.

–          19/09-26/09 Bezoek aan Preston van 11 Maatschappelijk wer­kers van de St. voor Maatschappelijke Dienstverlening Noord Twente te Almelo.

1980

–          08/08-14/08 Jongerengroep o.l.v. de heer H.L. Stapper en bestaande uit 10 leden, m.n. leer­lingen Chr. Lyceum, be­zoekt Pres­ton.

–          14/09-21/09 Social Workers (14) uit Preston zijn te gast bij leden van de Stichting voor Maatschappelijke Dienst­verlening Noord Twente te Almelo.

–          22/09-28/09 Leden (28) van the International Police Asso­ciation (IPA), British Section, Central Lancashire Branch te Preston nemen deel aan de viering van het 10-jarig ju­bileum IPA-Twente, te Almelo. Zij werden ondergebracht bij gastgezinnen.

–          06/12-11/12 Op uitnodiging van het Preston Comité brengt de (nieuwe) voorzitter van de nieuw geformeerde Preston Twinning Liaison Committee, Mr. R. Aspden en diens echt­genote een werkbe­zoek aan Almelo.

1978

–          25/06-30/06 Een 29 koppige delegatie uit Preston, be­staande uit zowel stadsbestuurders als burgers, (waaronder 2 IPA-leden van de Lancashire-branche) bezoekt Almelo in verband met de viering van het 30-jarig jume­lage jubileum Almelo-Preston.

–          10/09-15/09 Een 31 koppige Alme­lose delegatie (waaronder 2 leden van IPA-Twente) brengt een tegenbezoek aan ­Preston.

1977

–          03/06-12/06 Op uitnodiging van het bestuur van Preston gaat een bestuurlijke Almelose delegatie, alsmede delegaties uit Recklinghausen en Nimes   (contactstedenvan Preston) naar Preston, om deel te nemen aan ‘The  Queens Silver Jubilee Cele­bration Week’.

1966

–          18/04-12/04 Een bestuurlijke delegatie uit Preston, bestaande uit 12 personen, bezoekt Almelo.

1965

–          Jeugdorkest brengt een bezoek aan Almelo. Leden zijn bij gastgezinnen ondergebracht.

1963

–          09/08-20/08 Brengen 30 Almelose jongeren een tegenbezoek aan Preston.

1962

–          23/07-03/08 Bezoekt een jongerengroep uit Preston, bestaande uit 30 leden, Almelo. 

1960

–          Jeugdgroep (46 vertegenwoordigers van diverse Almelose scholen) alsmede een kleine bestuurlijke delegatie bezoeken Preston.

–          12/07-18/07 Bestuurlijke delegatie uit Almelo bezoekt Preston.

–          06/10-11/10 Opnieuw bezoekt een bestuurlijkedelegatie, bestaande uit 12 personen, Preston. Op 9 oktober wordt door burge­meester Raves­loot namens de Almelose bevolking een krans gelegd bij het War Memo­rial, Market Square te Preston.

1959

–          05/04-12/04 Bestuurlijke delegatie uit Preston, bestaande uit 8 personen, bezoekt Almelo.

1958

–          08/04-14/04 Almelo organiseert groot sportevenement, waaraan tevens jeugdgroepen uit Almelo’s contactsteden: Pres­ton (10), Kortrijk, Biel, Koge en Iserlohn deelne­men. Bestuur­lijke delegaties uit genoemde steden nemen eveneens deel aan het uitwisselingspro­gramma. 

1952

–          20/7-25/07 Een groep van 18 scholieren uit Preston bezoekt Almelo.

1949

–          24/07-03/08 De eerste officiële uitwisseling van Almelo naar Preston, in het kader van jumelage, vindt plaats.­ 41 Leerlingen van diverse middelbare scholen uit Alme­lo, alsme­de een bestuurlijke delegatie, w.o. burgemeester J.M. Ravesloot, zijn te gast in Almelo’s Engelse con­tact­stad.

1948

–          20/08-27/8 Een groep van 8 scholieren en begelei­ders uit Almelo brengt op uit­nodiging van Rotary Pres­ton een b­e­z­oek­­ aan Preston.

–           27/08-05/09 De eerste officiële uitwisseling van Pres­ton naar Almelo, in het kader van jumelage, vindt plaat­s. Een be­stuurlijke delegatie waaronder burgemeester R. Ainsworth, alsmede een groep van 62 leerlingen van diver­se middelbare scholen en jeugdorganisaties uit Preston bezoeken Almelo